hydroponika

Skontaktuj się

Zapraszamy do współpracy!

Poniedziałek – Piątek
08:00 – 16:00

Sobota

08:00 – 13:00

Aby wypełnić ten formularz, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce.
Zgoda
FAQ

Najczęściej zadawane pytania

Metoda uprawy roślin bez użycia ziemi w pionowo ułożonych warstwach lub strukturach, przy użyciu sztucznego oświetlenia i kontrolowanych środowisk. Systemy wertykalne zostały zaprojektowane w celu maksymalizacji plonów na ograniczonej przestrzeni i optymalizacji efektywności wykorzystania zasobów.

Systemy wertykalne zazwyczaj wykorzystują systemy hydro- lub aeroponiczne do uprawy roślin bez gleby. Systemy te dostarczają składniki odżywcze bezpośrednio do korzeni roślin poprzez wodę lub biodegradowalne medium. Sztuczne oświetlenie, umożliwia roślinom/ziołom i młodym liściom fotosyntezę i wzrost w pomieszczeniach zamkniętych.

Tak, farmy wertykalne mają również pewne ograniczenia i wyzwania, w tym:

  1. Wysokie koszty początkowej konfiguracji (24% – wydatki operacyjne) i wymagania energetyczne (25% – wydatki operacyjne).
  2. Potrzeba zaawansowanych systemów technologicznych i wiedzy specjalistycznej.
  3. Ograniczona różnorodność upraw w porównaniu z rolnictwem tradycyjnym.
  4. Wyzwania związane ze skalowaniem do produkcji komercyjnej.
  5. Utrzymanie optymalnych warunków środowiskowych (temperatura, wilgotność, poziom CO2) dla wzrostu roślin.
  6. Uzależnienie od sztucznego oświetlenia, które wymaga energii (25% wydatki operacyjne).

Systemy wertykalne dzięki wykorzystywanym biodegradowalnym medium mogą być bardziej zrównoważone w porównaniu z rolnictwem konwencjonalnym, znacznie zmniejszając zużycie świeżej wody, minimalizując zużycie środków chemicznych, zmniejszając wymagania dotyczące gruntów i obniżając ślad węglowy związany z transportem.

Ekonomiczna opłacalność rolnictwa wertykalnego zależy od takich czynników, jak rynek lokalny, dobór upraw, wydajność produkcji i koszty operacyjne. Początkowe koszty inwestycji mogą być wysokie, dotyczy to przede wszystkich stopnia zastosowanych technologii i systemów. Rosnący popyt na lokalnie uprawiane i świeże produkty sprawiają, że uprawy wertykalne stają się bardziej opłacalne.

Uprawa wertykalna porusza kilka kluczowych problemów współczesnego rolnictwa, takich jak niedobór gruntów, niedobory wody i zmiany klimatyczne. Pozwala na całoroczną produkcję roślinną w różnego rodzaju biodegradowalnym medium (bez użycia ziemi), bez konieczności stosowania pestycydów i minimalizuje odległość transportu z gospodarstwa do konsumenta.

Główne zalety wynikające z upraw wertykalnych to:

  1. Wyższe plony z metra kwadratowego.
  2. Produkcja całoroczna, niezależna od warunków klimatycznych i pogodowych.
  3. Zmniejszone zużycie wody (95%) w porównaniu z tradycyjnymi metodami rolnictwa.
  4. Brak lub znaczne zmniejszenie ilości stosowanych pestycydów, herbicydów i środków biobójczych.
  5. Ograniczenie transportu i emisji dwutlenku węgla (CO2).
  6. Szanse dla rolnictwa miejskiego i bezpieczeństwa żywnościowego.

W uprawach wertykalnych możemy uprawiać warzywa liściaste (sałata, szpinak, jarmuż), zioła, truskawki, pomidory, papryka, ogórki i mikroliście. Jednakże rośliny o długich cyklach wzrostu lub dużych strukturach korzeniowych są mniej odpowiednie do uprawy pionowej.

Farmy wertykalne mogą być zlokalizowane w różnych miejscach, w tym na obszarach miejskich w opuszczonych budynkach, magazynach lub specjalnie zbudowanych konstrukcjach. Bliskość przeludnionych ośrodków miejskich skraca odległości komunikacyjne i zapewnia lokalnym społecznościom świeże i smaczne produkty.

Systemy wertykalne nie zastąpią tradycyjnego rolnictwa, ale z pewnością będą jego uzupełnieniem. Rolnictwo wertykalne może pomóc zaspokoić rosnące zapotrzebowanie na pobliskie zdrowe produkty na obszarach miejskich i zmniejszyć obciążenie pól uprawnych w wyniku suszy i innych czynników zewnętrznych.

Scroll to Top